Nieuws

mrt24

Noors staatsfonds stapt in Aziatisch vastgoed

Het Noorse staatsfonds treft de laatste voorbereidingen om in de Aziatische vastgoedmarkt te stappen.  Na deze markt te hebben afgespeurd naar beleggingsmogelijkheden, heeft het 870 miljard dollar grote fonds nu zijn zoektocht beperkt tot Singapore en Tokio, zegt Karsten Kallevig, hoofd vastgoedbeleggingen vanuit Oslo.

Tokio en Singapore

‘Tokio is wellicht de grootste markt in de wereld voor vastgoed’, zo zei hij. Hoewel er geen doelstelling wordt gehanteerd, ‘kunnen we veel beleggen in Azië’. ‘Als we zeggen Singapore en Tokio, dan bedoelen we de betere delen’ van deze steden, aldus Kallevig. ‘Ik denk dat de kantorenmarkt de belangrijkste component zal worden, omdat dat te koop staat in die delen van de stad. Er zijn niet veel winkelcentra in het centrum van Tokio of in het centrum van Singapore.’

New York, Londen en Berlijn

Het Statens pensjonsfond Utland zoals het fonds officieel heet, wil wereldwijd beleggen in tien tot vijftien steden. Het heeft al bezittingen in onder andere New York, Londen en Berlijn. In totaal heeft het fonds voor 18 miljard dollar in vastgoed belegd, ofwel 2,2 procent van de portefeuille. Het wil dat percentage uitbreiden naar 5 procent.

De commerciële vastgoedmarkt in Japan toont tekenen van herstel en de beschikbare kantoorruimte daalde in februari naar 5,3 procent tegen 7 procent een jaar eerder, aldus makelaardij Miki Shoji. In Singapore is de markt ‘booming’ door de toenemende welvaart en een toestroom van buitenlanders. De huren in het centrale zakendistrict stegen afgelopen jaar met 14 procent, wat vooral het gevolg zou zijn van het beperkte aanbod.